Previous Next Main

Brexit: πόσο μπορεί να επηρεάσει τον τομέα ακινήτων

2020-01-14 12:57:40 | Monopolion Blogger

Με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, αναμένεται στις 31 Ιανουαρίου, η οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. με το παγκόσμιο ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στη γηραιά Αλβιόνα. Πλέον, αναμένεται το νομοσχέδιο να περάσει από τη Βουλή των Λόρδων, και στη συνέχεια να επικυρωθεί από την Βασίλισσα Ελισάβετ. Η Βρετανία, ούσα μέρος του παγκόσμιου επιχειρηματικού και εμπορικού ενδιαφέροντος, έχει τραβήξει τα βλέμματα, όχι μόνο των επιχειρηματιών και των επενδυτών, αλλά και των ειδικών επί των πολιτικών και οικονομικών θεμάτων, οι οποίοι έχουν αρχίσει να εκφράζουν, εδώ και καιρό τις απόψεις τους, ήδη από το δημοψήφισμα του 2016.

Το χειρότερο σενάριο της άτακτης αποχώρησης αποφεύχθηκε, με τη μεταβατική περίοδο να ισχύει έως στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, μέχρι τότε θα εφαρμόζονται και θα εκτελούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και θα υπάρχει συνέχεια της οικονομικής συμβολής. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και σε λήψεις αποφάσεων. Οι περισσότεροι, κάνουν λόγο και εκτιμούν δυσοίωνες εξελίξεις τόσο για την οικονομία του ΗΒ όσο και για αυτό της Ε.Ε., καθώς –όπως και να έχει- πρόκειται για ένα δυνατό μέλος, με ισχυρή οικονομία, επιχειρηματική δύναμη και πολιτική ισχύ.

Υπό το γενικό επιχειρηματικό πρίσμα, τα πρώτα δείγματα έχουν δοθεί, είτε με τη μεταφορά έδρας επιχειρήσεων σε χώρες- μέλη της Ε.Ε. είτε με τη δημιουργία θυγατρικών εταιριών σε αυτές. Ολλανδία, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, φαίνεται να είναι οι πρώτες επιλογές και οι άμεσα κερδισμένες από το Brexit. Η ανακοίνωση της ολλανδικής Κυβέρνησης για την μετεγκατάσταση περίπου 100 εταιριών από τη Βρετανία στην Ολλανδία και  η ανακοίνωση της Ολλανδικής Υπηρεσίας Ξένων Επενδύσεων για ακόμα 325 εταιρείες που εξετάζουν το ενδεχόμενο, δίνει μια πρώτη εικόνα.

Η κινητικότητα των εταιρειών προς μεταφορά έδρας ή δημιουργία θυγατρικών σε άλλες χώρες- μέλη της Ε.Ε., θεωρείται αναμενόμενη τόσο για εταιρείες που στοχεύουν στην αγορά της Ε.Ε. όσο και για εταιρείες ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Με την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, αλλάζει όχι μόνο η νομοθεσία περί τελωνιακών δασμών, αλλά και το νομικό πλαίσιο, σχετικά με υπηρεσίες εταιρειών ή τραπεζών, που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς, λόγω της απώλειας νομικών δικαιωμάτων από μη κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Παρόλ’ αυτά, το Λονδίνο πάντα έλκυε το παγκόσμιο ενδιαφέρον, ως μια κοσμοπολίτικη πόλη, γεγονός που δεν φαίνεται να αλλάζει εύκολα, είτε εντός είτε εκτός Ε.Ε. Αυτό σημαίνει  τη διάρκεια του τουρισμού και των τουριστικών επιχειρήσεων, της καλλιτεχνικής βιομηχανίας κ.α.

Brexit και real estate στη Βρετανία

Αδιαμφισβήτητα, οι εξελίξεις του Brexit και το μέλλον της Βρετανίας μετά το Brexit, αποπνέουν ανασφάλεια και στον τομέα των ακινήτων. Οι τιμές, αν και παρουσιάζουν μείωση, συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στην αυξημένη ζήτηση και στην έλλειψη προσφοράς. Ουσιαστικά, το Brexit ρίχνει τις τιμές κατοικιών στην Βρετανία, αλλά ακόμα και σε αυτή τη πτώση, συνεχίζουν να είναι υψηλές. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας, ο δείκτης αξίας CVM (Contingent Valuation Method), παρουσιάζει αυξητική τάση –χαμηλών ρυθμών- στην αγορά ακινήτων κατά το τρίτο τέταρτο (Q3 Ιούλιος- Σεπτέμβριος ) του 2019, κατά 0,7% (το ποσοστό του 2018 ήταν 99,6% και το αντίστοιχο του 2019 100,3%).

Οι παραπάνω χαμηλοί ρυθμοί, απορρέουν από την ανασφάλεια του Brexit, και μολονότι,   δείχνουν την πρόθεση των υποψηφίων αγοραστών για επενδύσεις σε ακίνητα, μόνο οι ολοκληρωμένες συναλλαγές είναι αυτές που αποδεικνύουν τι πραγματικά συμβαίνει στην βρετανική αγορά.

Σημαντικός παράγοντας της πορείας του real estate είναι οι ξένοι επενδυτές ακινήτων, οι οποίοι αποτελούν και τη πλειοψηφία των επενδυτών. Πολίτες τρίτων χωρών, επέλεγαν τη επένδυση ακινήτων στη Βρετανία, ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όλα τα νομικά, οικονομικά και πολιτικά οφέλη που απέρρεαν από αυτή (π.χ. golden visa). Πλέον, επισφαλής θεωρείται αυτή η ομάδα επενδυτών, καθώς τα πλεονεκτήματα από μια τέτοια επένδυση έχουν, ήδη, γίνει αβέβαια.  

Από την άλλη πλευρά, πολλοί Βρετανοί –ιδιαίτερα στον απόηχο του δημοψηφίσματος- αποφάσισαν να επενδύσουν σε ακίνητα χωρών – μελών της Ε.Ε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση της αγοράς από εσωτερικούς επενδυτές και κατ’ επέκτασης την απώλεια εισοδημάτων από τα ταμεία του κράτους. Με άλλα λόγια, η βρετανική αγορά ακινήτων δεν έχει μόνο να ανησυχεί για τους ξένους επενδυτές, αλλά και για τους εγχώριους.


Πηγή: https://www.ons.gov.uk/economy/grossdomesticproductgdp/timeseries/l2oc/qna

Ενδεχομένως, μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της βρετανικής αγοράς ακινήτων, να είναι αυτή που αφορά τα γραφεία και τους επαγγελματικούς χώρους. Η μετεγκατάσταση εταιρειών, γραφείων και επιχειρήσεων από τη μία μεριά, αφήνει κενούς , ανοίκιαστους χώρους, από την άλλη  μεριά όμως, το επενδυτικό ενδιαφέρον του Λονδίνου, ακόμα και μετά το Brexit, δεν φαίνεται, αρχικά, να απειλείται. Η ανάπτυξη, η οποία παρουσιάζει η βρετανική πρωτεύουσα στους τομείς της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και της νομικής τεχνολογίας, συνεχίζουν να προσελκύουν ενδιαφερόμενους.

Το σημαντικό πρόβλημα στην βρετανική αγορά real estate.

Μέχρις ότου να καταλαγιάσουν οι προβλέψεις και η βρετανική αγορά να σταθεροποιηθεί στους νέους της ρυθμούς, όπου και θα φανούν τα πραγματικά αποτελέσματα του επερχόμενου Brexit, η αγορά ακινήτων της έχει να ανταποκριθεί σε υπάρχοντα ζητήματα. Θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει στο γεγονός, ότι πιο σημαντικό είναι το πρόβλημα του περιορισμένου αποθεματικού ακινήτων για τη Βρετανία, παρά οι απειλές που μπορεί να προκληθούν από την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. 

Βάσει της παραπάνω πρόκλησης, η Κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, το 2018, κατευθύνθηκε προς την υλοποίηση 300.000 νέων σπιτιών ετησίως έως το 2020, ενώ λίγο καιρό νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, εξήγγειλε την επιβολή επιπλέον φόρου 3% για αγορά ακινήτων από ξένους στη Βρετανία.

  

Σε γενικό κλίμα, δεν φαίνεται η βρετανική αγορά να μένει αλώβητη από το επερχόμενο Brexit, ωστόσο μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ανταποκριθεί στους νέους ρυθμούς που θα ακολουθήσουν, το ακριβές κόστος, μόνο κατά προσέγγιση μπορεί να προσδιοριστεί σε οποιοδήποτε τομέα. Όπως και να έχει όμως, πρόκειται για μια χώρα με δυνατή οικονομία και ισχυρό επενδυτικό υπόβαθρο και κύκλο, ο οποίος δεν παραγκωνίζεται εύκολα από την έξοδο της από την Ε.Ε.

Σημαντική Σημείωση: Το ανώτερο κείμενο δημιουργήθηκε για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν επιτρέπεται  η αναδημοσίευση, η μετάδοση, η μεταβίβαση, η αναπαραγωγή, η αναμετάδοση, η διανομή, η παρουσίαση, η μεταπώληση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση ή αναφορά, ακόμα και αν αναφέρεται ως πηγή ο δημιουργός ή το ίδιο το κείμενο ή το ίδιο το blog. 

 

Πηγές:

Βρετανία: Σχεδόν 100 εταιρίες μετεγκαταστάθηκαν στην Ολλανδία, ανάκτηση από: https://ecozen.gr/2019/08/vretania-schedon-100-etairies-metegkatastathikan-stin-ollandia/

UK Property Investment Beyond Brexit, Ian Choong, ανάκτηση από: https://csiprop.com/uk-property-investment-beyond-brexit/

 Real Estate Activities: CVM Index, ανάκτηση από: https://www.ons.gov.uk/economy/grossdomesticproductgdp/timeseries/l2oc/qna

Powered by Froala Editor

REALTOR REAL ESTATE BLOGS

The Blog Post is an entry (article) that you write on a blog.