Previous Next Main

Covid-19: Golden Visa και μετανάστες επενδυτές

2020-04-28 13:08:29 | Monopolion Blogger

Για την Ελλάδα, μέχρι και πολύ πρόσφατα, το πρόγραμμα της Golden Visa είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν ακίνητα ή να επενδύσουν σε ελληνικές εταιρείες, προκειμένου να αποκτήσουν την βίζα αυτή. Με τις τελευταίες εξελίξεις και τα γνωστά αποτελέσματα του Covid-19, τα πρώτα πτωτικά αποτελέσματα, όπως ήταν και αναμενόμενο, καταγράφηκαν στον χώρο αυτό, με συνολικό αριθμό αποδεχούμενων αιτήσεων, μόλις, 227 από κύριους αιτούντες.

Για το ελληνικό κράτος, το πρόγραμμα της Golden Visa ήταν ο κόλαφος της επενδυτικής του αντζετα, καθώς πολίτες τρίτων χωρών, επένδυαν σημαντικά κεφάλαια στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Ο κύριος όγκος προερχόταν από Κινέζους, με Ρώσους, Άραβες και Τούρκους να ακολουθούν. Πλέον, οι παρούσες συνθήκες, όπως η αναστολή των πτήσεων ή οι ειδικές συνθήκες από και προς κάθε χώρα, το κλείσιμο για το κοινό  των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά φυσικά και η επικείμενη οικονομική ύφεση έχουν καταγράψει ήδη τις αρνητικές συνέπειες. Η ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση, αναφορικά με το καλύτερο επενδυτικό της πρόγραμμα, φαίνεται να θέτει ως στόχο την παροχή ακόμα περισσότερων κινήτρων προκειμένου να πυροδοτήσει εκ νέου το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και να ξεκινήσει η οικονομία από αρχές Μαΐου.  

Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών, σημαντικό ρόλο κατέχει η εξέταση για άρση γραφειοκρατικών  εμποδίων, δίνοντας τη δυνατότητα υποβολής αίτησης μέσω αντιπροσώπων, χωρίς να είναι πλέον απαραίτητη η φυσική παρουσία, του επενδυτή, στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ή σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Η δυνατότητα αυτή, υπάγεται στη διάθεση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου έπειτα από μια ενδεχόμενη σειρά αναδιοργανώσεων και νέων πρόσθετων ρυθμίσεων με σκοπό την προσέγγιση επενδυτών. Η Κυβέρνηση προχωρά προς την εξέταση ειδικών πρωτοκόλλων, προκειμένου να δεχθούν ακόμα περισσότερα άτομα από το εξωτερικό, τα οποία επιθυμούν να επενδύσουν στην χώρα μας με αυτόν τον τρόπο. 

Μεσίτες, σύμβουλοι ακίνητης περιουσίας και επαγγελματίες του χώρου, από πολύ νωρίς ξεκίνησαν να βλέπουν τη διαφορά στα νούμερα, όταν ο Covid-19, είχε αρχίσει να εξαπλώνεται –με τις γνωστές συνέπειες και μέτρα – στην Κίνα. Κινέζοι επενδυτές, έπαυσαν ή ανέστειλαν τις δραστηριότητες περί αγορών ακινήτων στην Ελλάδα και ο αριθμός ξεκίνησε την πτωτική του τάση. Συνέχεια αυτού ήταν η εξάπλωση του σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, η οποία πήρε και εκείνη με τη σειρά της να αντίστοιχα μέτρα περιορισμού. Έτσι μέχρι και σήμερα, από τη μια μεριά ο ιός είχε ως συνέπεια Κινέζοι επενδυτές να αναστείλουν το ενδιαφέρον τους για την επένδυση σε ελληνικά ακίνητα και από την άλλη πλευρά, τα περιοριστικά μέτρα να μην επιτρέπουν τη συνέχεια των διαδικασιών ή την έναρξη νέων.  

Ωστόσο, μιλώντας με αριθμούς, τα νούμερα των συνολικών χορηγήσεων αδειών διαμονής σε επενδυτές – αγοραστές ακινήτων ανά έτος, φαίνεται ότι ακολουθούν αυξητική τάση και φτάνουν έως και τον Μάρτιο 2020, τις 7414. Θα πρέπει όμως να υπογραμμισθεί, ότι αυτό δεν σημαίνει, πως η κρίση που παρουσιάζουν επαγγελματίες του χώρου ή εύκολα κανείς από μόνος του μπορεί να αντιληφθεί, είναι πλασματική, αλλά σημαίνει ότι ακόμα δεν έχει καταγραφεί πλήρως. Τα νούμερα αυτά συνεχίζουν να παρουσιάζονται αυξημένα καθώς αφορούν διαδικασίες οι οποίες είχαν ξεκινήσει πριν τις συνέπειες της πανδημίας και τώρα πλέον ολοκληρώνονται ή επειδή αφορούν τον συνολικό αριθμό αναβαθμίζοντας τη γενική εικόνα. Η πραγματική αποτίμηση της ζημίας και των πραγματικών γεγονότων αναμένεται να φανεί και στατιστικά τον επόμενο καιρό. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, ο αριθμός συνολικών αριθμών αδειών σε επενδυτές, αν και παρουσιάζεται μεγάλος, στην ουσία, η διαφορά του από το προηγούμενο έτος, 2019, είναι μόλις 227 άδειες.

Η καταγεγραμμένη εικόνα που έχουμε έως και τον Μάρτιο, συνεχίζει να παρουσιάζει τους Κινέζους επενδυτές ως πρωταγωνιστές, με Τούρκους και Ρώσους να ολοκληρώνουν την πρώτη τριάδα (με συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές – αγοραστές ακινήτων ανά χώρα: 5352, 520, 379 αντίστοιχα, με την ίδια σειρά να ακολουθούν και οι αιτήσεις συμπεριλαμβανομένων και των μελών της οικογένειάς τους: 16165, 1427, 1012). Όσον αφορά τις συνολικές χορηγήσεις αδειών ανά έτος σε επενδυτές – αγοραστές, συνεχίζει να παρουσιάζεται –μεταξύ άλλων και για τον λόγο στον οποίο αναφερθήκαμε προηγουμένως- αυξημένος ο αριθμός και για το 2020, έως και 31 Μαρτίου, με σύνολο 7414 (έναντι των ετών: 2014 με 364, 2015 με 781, 2016 με 1267, 2017 με 2226, 2018 με 4107, 2019 με 7187). 

Ολοκληρώνοντας, αλήθεια είναι ότι όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου συμφωνούν σε ύφεση της αγοράς ακινήτων από ξένους επενδυτές – πολίτες τρίτων χωρών, αναφορικά με το πρόγραμμα της Golden Visa, όπως αλήθεια είναι, ότι μετά τη γνωστοποίηση της κατάστασης από τα κινέζικα  ΜΜΕ, ανέμεναν αυτή την τροπή. Ωστόσο, σημαντικός σύμμαχος δίπλα τους, φαίνεται να είναι η Κυβέρνηση, η οποία –σε θεωρητικό τουλάχιστον υπόβαθρο- έχει εκφράσει τη διάθεσή της να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους με τους οποίους θα χορηγείται η συγκεκριμένη άδεια, προκειμένου να μειώσει στον μέγιστο βαθμό τη ζημία από τις συνέπειες της πανδημίας, προωθώντας το πρόγραμμα μέσω διευκολύνσεων και περισσότερων κινήτρων.


Σημαντική Σημείωση: Το ανώτερο κείμενο δημιουργήθηκε για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν επιτρέπεται  η αναδημοσίευση, η μετάδοση, η μεταβίβαση, η αναπαραγωγή, η αναμετάδοση, η διανομή, η παρουσίαση, η μεταπώληση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση ή αναφορά, ακόμα και αν αναφέρεται ως πηγή ο δημιουργός ή το ίδιο το κείμενο ή το ίδιο το blog.

Πηγές:

ENFIA cut to vary for landlords, ανάκτηση από: https://www.ekathimerini.com/251713/article/ekathimerini/business/enfia-cut-to-vary-for-landlords

Shock-Figures Show Greek Golden Visa Hardest Hit by COVID-19, ανάκτηση από: https://www.imidaily.com/europe/shock-figures-show-greek-golden-visa-hardest-hit-by-covid-19/

Enterprise Greece Invest & Trade, ανάκτηση από: https://www.enterprisegreece.gov.gr/h-ellada-shmera/zoi-stin-ellada/adeies-diamonhs


REALTOR REAL ESTATE BLOGS

The Blog Post is an entry (article) that you write on a blog.