Ο ρόλος των υποδομών για την οικονομία και τον χώρο των ακινήτων
2020-03-12 19:45:49 | Monopolion Blogger
Όπως για κάθε οικονομία, έτσι και για την ελληνική, οι επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές είναι ζωτικής σημασίας, καθώς έχουν μεγάλο οικονομικό πολλαπλασιαστή. Όταν ο οικονομικός πολλαπλασιαστής εφαρμόζεται σε κάποιον οικονομικό παράγοντα, ενισχύει την επίδραση κάποιου άλλου αποτελέσματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όσο ενισχύονται οι δημόσιες υποδομές, τόσο ενισχύονται και έργα, τα οποία αφορούν, φερ’ ειπείν, τις μεταφορές. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι όσο αναβαθμίζεται η ποιότητα του οδικού δικτύου, τόσο αναβαθμίζεται και το δίκτυο της μεταφοράς Χ προϊόντων, το οποίο μεταφράζεται σε εξοικονόμηση εξόδων μεταφοράς, εξοικονόμηση χρόνου και αμεσότερη ανταπόκριση υπηρεσιών.
Δεν είναι λίγες οι φορές, στις οποίες έχει σημειωθεί, ότι ο χώρος του real estate, είναι ένας τομέας άμεσα αλληλοεπιδρώμενος με άλλους. Η επίδραση αυτή ή και η εξάρτηση, απαντάται τόσο σε κλάδους τραπεζικούς, όπως π.χ. η λήψη ενός δανείου ή κάποια αναγκαστική εκποίηση κατοικίας, όσο και σε κλάδους που αφορούν δημόσια έργα και υποδομές, π.χ. η αναβάθμιση μιας γειτονιά συνιστά στην αύξηση των τιμών πώλησης ή ενοικίασης. Επίσης, η ανάπτυξη ή όχι του τουρισμού, είναι ένας κλάδος που αφορά άμεσα τους συμβούλους ακίνητης περιουσίας ή τους εκάστοτε developers. Αποδεχόμενοι καθολικά, τις παραπάνω σχέσεις –και πολλές ακόμα που δεν αναφέρθηκαν- εύκολα κανείς μπορεί να αντιληφθεί, τους λόγους τις άμεσης εξάρτησης του χώρου των ακινήτων με την ανάπτυξη των έργων υποδομής.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, στην Νέα Υόρκη, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αποφάσισε τους νέους ‘Παγκόσμιους Στόχους Ανάπτυξης’, τους οποίους φιλοδοξεί έως το 2030 να πραγματοποιήσει. Τους ίδιους στόχους, υιοθέτησε και η Ελλάδα. Μεταξύ των στόχων αυτών (17 στο σύνολο) είναι η ‘φτηνή και καθαρή ενέργεια’, ‘η βιομηχανία, η καινοτομία και υποδομές’, και οι ‘βιώσιμες πόλεις και κοινότητες’. Η επίτευξη των παραπάνω στόχων, εξαρτάται και από την επίτευξη επιμέρους σκοπών, όπως είναι οι επενδύσεις σε έργα δημοσίων υποδομών.
Πηγή: https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/ektos-paketou-giounker-megala-erga-ypodomon/
Για την επίτευξη στόχων που αφορούν την επέκταση, την εκ νέου κατασκευή ή την αναβάθμιση των ήδη υφισταμένων υποδομών, έχει δρομολογηθεί ένας όγκος οικονομικού προϋπολογισμού προς την εκτέλεση αυτών. Μεταξύ των τομέων, ο μεγαλύτερος οικονομικός όγκος καταλαμβάνεται από τους τομείς, της ενέργειας και της μεταφοράς, ενώ ο τουρισμός, μολονότι, υπολείπεται οικονομικά σε σχέση με τους προηγούμενος, τροφοδοτείται, επίσης, με μεγάλα οικονομικά μεγέθη.
Υποδομές στην ενέργεια
Η Ελλάδα, χάρη στη γεωγραφική της θέση, αποτελεί τη νότια είσοδό του ευρωπαϊκού χώρου και της Ε.Ε., επιπλέον, χάρη στο υπέδαφός της και στον υποθαλάσσιο χώρο της, αποτελεί και πηγή εξόρυξης φυσικών ενεργειακών κοιτασμάτων. Οι δύο αυτοί λόγοι, συντελούν στην ανεπτυγμένη ανάγκη που έχει για κατάλληλες και αναβαθμισμένες υποδομές έργων σχετικά με την ενέργεια. Αυτό σημαίνει κατάλληλους σταθμούς και υποδομές για να φιλοξενούν τα περάσματα των συναφή προϊόντων, εγκαταστάσεις αναφορικά με την επεξεργασία και τη διέλευση κ.α.
Η σημασία αυτών των έργων εκδηλώνεται και με τον οικονομικό προϋπολογισμό των έργων ο οποίος ανέρχεται στα 10,6 δις ευρώ. Από αυτό το σύνολο, κάποια μέρη έχουν ήδη δαπανηθεί και κάποια άλλα παραμένουν για μελλοντική χρήση, σύμφωνα με την εξέλιξη των έργων, όπως επίσης και κάποια έργα έχουν ολοκληρωθεί (π.χ. Σταθμός Συμπιεστών Αερίου στους Κήπους), ενώ κάποια άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη (ΤΑΠ- αγωγός Αδριατικής).
Τα μεγαλύτερα οικονομικά και αριθμητικά μεγέθη, καταλαμβάνουν εκείνα τα έργα, τα οποία αφορούν τις διασυνδέσεις (Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου TAP, ο διασυνδετήριος αγωγός EuroAsia, Ariadne και LNGs ). Συγκεκριμένα, αποτελούν το 63% του συνολικού αριθμού και απολαμβάνουν το 62% του οικονομικού προϋπολογισμού. Τα εναπομείναντα ποσοστά, αφορούν έργα ηλεκτρικής ενέργειας (αιολικά πάρκα και σταθμούς παραγωγής ενέργειας).
Υποδομές στο σιδηροδρομικό δίκτυο και τους αυτοκινητόδρομους
Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο και δύσκολο ανάγλυφο , με το μεγαλύτερο μέρος του να αποτελείται από ορεινούς ή ημιορεινούς όγκους, οι οποίοι πολλές φορές καταλήγουν στη θάλασσα. Ο συνδυασμός δε, με τη σεισμικότητά της, κάνει εύκολα αντιληπτούς τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε αναβάθμιση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, όπως και στην κατασκευή νέου, όπου είναι απαραίτητο.
Η επέκταση των σιδηροδρομικών γραμμών και του οδικού δικτύου στο σύνολό του, αναβαθμίζουν αυτόματα και όλες τις υπηρεσίες ή τους τομείς, οι οποίοι άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται από αυτό. Οι λόγοι, οι οποίοι απαιτούν ένα ανεπτυγμένο και σύγχρονο οδικό δίκτυο σε συνδυασμό με την απαιτητική εκπόνηση των έργων, αυξάνουν και τα οικονομικά μεγέθη.
Μολονότι, οι ηλεκτροκίνητες γραμμές στην Ελλάδα, ανέρχονται μόλις περίπου στο 24%, η χώρα παρουσιάζει πρόοδο στην κατασκευή επιπλέον, προσθέτοντας 740 χλμ ηλεκτροκίνητων γραμμών στο εθνικό της δίκτυο. Ο κύριος όγκος έργων εντοπίζεται στην επέκταση του εθνικού δικτύου (65%), ενώ οι αστικές σιδηροδρομικές διασυνδέσεις αφορούν το 35% (Αττικό Μετρό, Μετρό Θεσσαλονίκης και κάποιες εκτάσεις της ΕΡΓΟΣΕ).
Πηγή: https://www.documentonews.gr/article/attikh-odos-synagermos-apo-ptwsh-16xronoy-sth-gefyra-ths-l-khfisias
Υποδομές στον τουρισμό
Ο τουρισμός αποτελεί μία από τις κύριες πηγές εισόδων στην Ελλάδα, δυστυχώς όμως, οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους τουρίστες (αλλά και στον εγχώριο πληθυσμό), έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Για τη βέλτιστη εξυπηρέτησή τους, έχουν προγραμματιστεί και προγραμματίζονται έργα, τα οποία αφορούν τις υποδομές αεροδρομίων, λιμανιών και μαρίνων. Η επιτακτική ανάγκη, δεν αφορά μόνο κωλυσιεργίες ή αδυναμίες περασμένων χρόνων, αλλά συνάδει και με την γεωγραφική κατανομή της χώρα (ηπειρωτική Ελλάδα- νησιά). O οικονομικός όγκος που έχει προγραμματίσει για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ή για τη δημιουργία νέων, αν και υποδεέστερος των προηγουμένων, δείχνει από τη μία μεριά την αναγνώριση της ανάγκης και από την άλλη πλευρά ότι υπάρχει χώρος για επιπλέον επενδύσεις.
Ευκαιρίες για επένδυση
Εδώ και αρκετό καιρό, η σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα, απαιτεί συνεργασίες μεταξύ κρατικών φορέων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών. Αυτό το μοντέλο, δίνει χώρο σε νέες ευκαιρίες επένδυσης με μεγάλες οικονομικές αποδόσεις στο μέλλον. Όπως ειπώθηκε και στην αρχή, οι υποδομές μιας χώρας, συμβάλλουν στην ανάπτυξη και άλλων τομέων, με τρόπο είτε άμεσο είτε έμμεσο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο χώρος των ακινήτων, είναι άμεσα συνδεδεμένος με αυτές. Αναπλαστικά έργα και έργα υποδομών, ξεκάθαρα, διαμορφώνουν τις τιμές και καθορίζουν την αγορά στο σύνολό της. Μπορούν να δώσουν ώθηση στην επένδυση των ακινήτων ή να συμβάλλουν στην πτώση της αγοράς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, έργα υποδομής όπως τα παραπάνω (αλλά και άλλα), κρίνονται ζωτικής σημασίας καθώς μπορούν να διαμορφώσουν μια ολόκληρη οικονομία και να αναβαθμίσουν το βιοτικό επίπεδο.
Σημαντική Σημείωση: Το ανώτερο κείμενο δημιουργήθηκε για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση, η μετάδοση, η μεταβίβαση, η αναπαραγωγή, η αναμετάδοση, η διανομή, η παρουσίαση, η μεταπώληση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση ή αναφορά, ακόμα και αν αναφέρεται ως πηγή ο δημιουργός ή το ίδιο το κείμενο ή το ίδιο το blog.
Πηγές:
Transforming our word: the 2030 agenda for sustainable development, United Nation, ανάκτηση από: https://www.mmv.org/sites/default/files/uploads/docs/publications/2030_Agenda_Sustainable_Development.pdf
Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, ΕΛΣΤΑΤ, ανάκτηση από: https://www.statistics.gr/sdgs
Infrastructure in Greece, PWC, ανάκτηση από: https://www.pwc.com/gr/en/publications/greek-thought-leadership/infrastructure-in-greece/infrastructure_2018_en.pdf
Εικόνα εξωφύλλου, ανάκτηση από: https://www.gefyra.gr/company/GEFYRA-AE/